Host Street Bristol

Architect and lighting design Jeremy Johnson-Marshall Client Kinneir Dufort Design Ltd.

The majority of the Case Studies are examples of new buildings, where the daylighting strategy has been one of the important determinants of the design. In the case of Host Street, this was an existing nineteenth century listed industrial building, where 'new use' demanded additional floor space in the roof which had seen no daylight.

In the nineteenth century cane sugar had been processed on the plantations and sent to England as crude molasses, where it was refined. Host Street is atypical industrial building erected forthis purpose, adjoining the docks in the centre of the city. It has cast iron columns supporting heavy timber floors, and had been converted into offices, studios and prototyping workshops for a firm of industrial designers.

The top floor however was limited by a 1.7 m headroom below heavy roof truses, and to gain the extra space required it was decided to remove the existing roof and to raise it, allowing the addition of an extra floor. This created the opportunity, indeed the necessity, to consider the entry of natural light to the newly created floor areas.

The method adopted can be be seen in the accompanying plans and sections. The new roof matched the old at the front, but a glazed gable was included at the rear, allowing daylight to penetrate to the new floor areas. The proposals permitted better daylight to the new areas than that available to those below. Due to the listed nature of the buildings, these dramatic changes were the subject of long discussions, but the final results have achieved a working commercial building retaining its open industrial spaces.

A series of photographs taken on completion of the project clearly illustrate the quality of the spaces, and the success of the daylighting strategy adopted. Without the careful consideration of the natural lighting adopted this project would have been untenable.

Rull DING REGL'LATiONS NOTFS

SEE DETAIl DRAWINGS FOR CONSTRUCTION INFORMATION

SEE ENGINEERS INrORMiAT'ON ^OR STRUCTURE

GAUEW FLOOR OVER STA'R AND WC AREA IS PAI?T OF PRE PROTtCT'ON TO STAIR CONSTRUCT/ON /S CURRENT Y PROPOSED AS LINOLEUM ON 22MM TLQ CHIPBOARD ON 200X50 SW jOiSTS vViTH 12MM PLA.STER3QA.RD RELOW

New section showing the additional floor

Interior. View showing the new floor area

RESIDENTIAL

Was this article helpful?

0 0

Post a comment