Aga Khan Award For Architecture

channelling of a cool flow of air throughout the buildings transitional spaces while the planting provides shade and an oxygen-rich atmosphere. Curtain wall glazing is used only on the north and south facades to moderate solar gain. All the windows areas facing the hot east and west faces have external aluminium fins and louvres to provide sun shading. Glazing details allow the light-green glass to act as a ventilation filter, protecting the interior without totally insulating it. Terraces are provided for all the office floors, and have sliding full-height glass doors to control the extent of natural ventilation (when required). Lift lobbies, stairwells and toilets have natural ventilation and sunlight. The lift lobbies do not need pressurisation for fire protection. What Veang is describing constitutes the major low-energy elements of the design, which, in turn, greatly enhance the quality of life of the office occupants These ideas are coupled with the internal occupation concept of enclosed rooms such as conference spaces being located at the core of the plan, while the work stations encircle the periphery ensuring good natural light and views to the distant landscape. The terraces provide excellent break-out spaces into the external environment -an extra facility that relieves and enlivens the working day.

The pure, circular plan is surrounded by four pairs of major circular structural columns, which emerge at high level as roof masts. The major duster of elevators and service spaces are situated outboard on the eastern face and the skycourt terraces rotate clockwise and upwards, providing a different plan form at each level. The resultant form is a loosely defined cylinder encircled with a sheath of detached spandrels and '0uvre elements At the same time, the cylinder is grounded in the berm and crowned with rooftop facilities. The summary result is both simple in conception and outstandingly clear in its resolution - all of Yeang's elements of 'he biocllmatic skyscraper typology are brought together into his first iconic maste piece jury citation

For having boldly designed a meaningful tall building in .1 tropical climate Eschewing the bo* like curtain-wall structures so common m corporate office buildings, this project promotes a new language that punches out parts of the structure and wraps a spiralling series of interactive open gardens around the main core buildings It raises the kind of architectural debate in which the corporate work) generally, and the Muslim world more specifically, can fruitfully engage a a o22 o23

menara mesiniaga level tool level 12 upper level 12 lower level <1

level 8

level 3

level 7

level 2

level 0

mezzanine level 11

level 5

level 6

level 10

level tool level 12 upper level 12 lower level <1

level 8

level 3

level 7

level 2

level 11

level 10

level 5

level 0

mezzanine level 6

Diagram showing partitioning of offices at the centre of the Plate rather than all at the periphery to enable •he greater number of users to have access to daylight, views and an openable window

optionl north = 37 0 east = 557 south = 388 •vest = 520 total OTTV = 43.3 W nr (less 90*,»

option 2

north =37 0 east = 61 7 south = 388 west = 520 total OTTV = 47.5 W m ¡■ess 99 °>.)

option 3

north ■ 390 east * 53 0 south = iSS »west = 52 0 total OTTV = 47.6 W m-(100M

swimming pool at level 12 upper

OTTV = Overall Thermal

Transmission Value

The diagrams inform ho» bunding configuration teg. location ol servi« corn) can optimise the passive-mode strate© to result in a to»-energy design o24 o25

mesiniaga

The three-storey planted berm base, a major formal element. Sous« entrance lobb*s. computer suites, and below underground car parking in sheltered basements At the top end. a roof-level sun terrace is covered with a sunroof of trussed steel and aluminium Localty known as the 'flycatcher' thts shading structure filters daylight over the sw.mm.ng pool and the curved roof form of the high-level gymnasjum. This filigree structure also provides a site for the future installation of photovoltaic cells - as an active contnbutor to the buildings energy requirements. In addition, the protect is fitted with a range of automated systems to reduce energy consumption by both equipment and the air-conditionmg installation.

This project also provokes questions of aesthetics and architectural expression In its effortless formation, the resultant architecture is the pure product of principles and geometry - there is not a trace of applied formal imagery nor any reference to Malay tradition, only to climate and global position: "... the architectural Zeitgeist is expressed through technology and materials, state-of-the-art thought and attitude and the incorporation of climate and lifestyle principles as a contemporary translation of swimming pool at level 12 upper evaluation of service core position options and OTTV Values optionl north = 37 0 east = 557 south = 388 •vest = 520 total OTTV = 43.3 W nr (less 90*,»

option 3

north ■ 390 east * 53 0 south = iSS »west = 52 0 total OTTV = 47.6 W m-(100M

context... Emotive references to traditional materials and forms are avoided, an attitude validated from a realistic position that proposes a Malaysian architecture for the 21 st century, very different from its historical origins. This is an open attitude that can absorb change. It is also an intelligent reflection of a polyculture establishing a positive identity as a collective, through abstract contemporary form." 4

option 2

north =37 0 east = 61 7 south = 388 west = 520 total OTTV = 47.5 W m ¡■ess 99 °>.)

interstitial spaces glazing ft shading

roof top piaza sartifconed offices •nth foil-height giíss fronts and «ess to a view sunmmmg pool

~ gymnasium aluminium fins and louvres as sun shading all work stations get access to a window, daylight and a view

- tnple-height entrance lobby future photo-voltaic solar receptacle office floors view out

~ gymnasium aluminium fins and louvres as sun shading all work stations get access to a window, daylight and a view

- tnple-height entrance lobby bui'ding as a Venus Flytrap sartifconed offices •nth foil-height giíss fronts and «ess to a view future photo-voltaic solar receptacle office floors view out roof top piaza sunmmmg pool

bui'ding as a Venus Flytrap

Jumping Out of the Glass Box in the as'an wall smesr joupmh (juur 199¿i Susan Berfieid

... Of all the ways to dnnne the spent of a oty. perhaps the most telling is to get a fix on 'ts coordinates. Yeang bebeves A city's latitude determines is climate, and climate' says Yeang is the most durable aspect of a place and has to be the first factor in design.' When it is. then the design is always indigenous and reflects the place' The ' rm's most recently completed project Menare Mes-maga. the HQ for IBM's Malaysian distnbutor. is its best known The 15-story bulling, by far the firm s most adventurous is nonetheless eminently lógica' The untrained observer needs only a minute to see how this cy rdrical mass of steel and glass res&rg on eight columns makes sense. Most str.k ng a that Venara Mesiniaga's exterior s neither sealed nor uniform Yeang carved a series of planted terraces or skcourts as he calis the-i -ito the buüding They spiral around the tower's perimeter, providing shaded outdoor sanctuaries and absoong some of the sun's heat He also reshaped the buud ng's 'skin': a'jmm jm screens and strips are designed to minimize the impact of the sun at some ponts and to allow more jit to penetrate s! others Yeang experimented with the building's -tenor as wHI he placed workstations along the edges ot each floor and private. giass-pac¡tioned o"<es m the centre to a'ow everyone to wort :r a nabnly Lt space with a view mesiniaga menara

gymnasium «1 I«»«'

Architecture Beyond Architecture

ICMKIf lOiriONS. lOMOON I IMS) Cyntrua Davidson

L 1 This striking interpolation ol Ihe corporate landmark' skyscraper expire-. a new direction for an often pompom building type Instead ol a typically authoritarian and introverted statement of a multi national corporation, the IBM tower it a robust. Inlormal and open expression ol an emerging technology The architect* calls this new type the »».Klimjiic tall building' and provides it with sensible, energy-saving (linutic controls Most notable are the two spirals ol green 'sky guldens that twist up the building and provide shade and visual contrast with the steel and aluminium surfaces The reinforced concrete Irame is further punctuated by two type«, of sun-screen and a glass and steel curtain wall, which, along with the sloping base and metal crown, m.ike the essentially High Tech image much more organic, one of the jurors termed the building organitech' Further ecological sensitivity includes the placement ol the core functions on Ihe hottest (east) side o< the tower and the extensive use ol natural light, ventilation and greenery

Kenneth bang's 'bioclimalic architecture' recalls the climatic architecture of the 1950s and Frank Llyod Wright's skyscraper projects, in a move towards a new architecture for Ihe 1990s The result is an alternative to Ihe reigning mode ol corporate lowers and a new synthesis (or contemporary architecture that is responsive to Ihe climate ol a particular place and finds inspiration lor a new architectural language from lorces thai are ultimately cosmic

Menara Mesmiaga brings to fruition Ihe architect's decade long research into bioclimalic principles (or the design of lall buildings in tropical climates

It feature-, strong spatial organisation with a specific hierarchy The building has a tripartite structure thai consists of a raised green' base, a spiralling body with horizontal, terraced garden balconies and external louvres that shade the offices, and an uppermost floor thai houses recreational lacilities. a swimming pool and sunroof The re.nlo.ced concrete and steel lrime structure of the building is completely exposed the lower ,s cooled by both natural ventilation -..Id air conditioning The distinctive tubular composition that crowns the tower wilt prov.de (or Ihe future Installation of solar panels to further reduce energy consumption

/ear.»; M,„ „ ,„ experimenting v/ith ecologically „rid environmentally sound tall lowers the ,„„. i,,,,,'.,, ,„„., „

""""" '</ g „,.„,..

*"h »"■ "> "»nd r«-ang believes that a Cmalicalt!

2 7x "' " ''U," ',,J| b",id*"< " bolhcl.«., and users ot

Menar. Mesmiaga attes. to Ihe su.ess o( Ins approach

* Wend With ,,„ immediate physlcai environment . yen .hough It,

.'-■I has . . . .. 4lv> I""'""' * landmark, has increased the value ol Ihe land around ll

In preparation ol our research pap«, Ihe following energy saving (actors ft«aa also be considered In Ihe design r>\ the Menjfi Mesinlag.i

IUse of Ihe Building Automation Syst*. to save energy by performing (he following functions - Lighting fwttCWrtgft octroi afte,

Optimum air-condltloning punt ,U(. based on historical plant performance Night "purge" to relieve excess thermal Inertia in the building Chiller conlrol to optimise the operating characteristics of the chillers and reduc-operating costs

Time switching of plant to prevent

I excessive operation Use of perimeter light switching tysiecn ta either dim or turn perimeter lighting off when outdoor solar light levels are sulfK»nt to meet perimeter lighting needs Use of Variable Air Volume systems which have been proven to reduce the total (an horsepower required over a normal day Items 1 and 3 are standard element of NDY'j design Item 2 can be incorporated but usux'l/ at an additional cost to be building owner It is our opinion that trends or clearly identity energy saving devices installed and comir,.-, stoned correctly in office, industrial and ho(H projects should be rewarded by an incentive-scheme sponsored by Ihe Covernmenl tnan IHt»"»v * m««vx) I

An energy analysis ol Ihe same buHdlng rons.rur.adol conventional uodiaded curtain wall construction „ prepared here to show its implications The arrangemen o he building is reviewed and w" have re, dated the building cooling loads based on the following arrangement All sun screen removed The low height brickwall behind sunscreen replaced with glazed curtain wall All shading effect from the balconies

_ removed

We have not laken into consideration Ihe impact on lighting systems as we anticipate that this would be minimal The total Increase in cooling load on Ihe building is calculated to be approximately 125KW with a corresponding increase in supply fan motor power of approximately 15KW From our analysis the estimated increase in installation and operating cost are as follows

9 Installation/first cost 1160,000 00

Operating cost per annum $42,000 00 and the basis ol the assumptions are set out in the attached calculations Indirect cost associated with increased plant maintenance costs due to the increased operation have not been Included in Ihe latter figure A simple 'pay back' calculation can be performed to establish the time required to recoup the cost ol Ihe sunshading to the building by dividing the annual energy savings into the cost of the sunshading This calculation does not include lor inflationary trends In energy and material costs, however for Ihe purpose of an initial study a simple payback formula should suffice

Calculation ol Increase cooling load and air flow requirements (Include removal of shading from balconies)

Floor

with shading

without shading

without if/v-dm« load sun seen thading

xir quiWr inowM

0(1/51

rc (W)

0 0

Post a comment