Alhilali Bank Office Tower

The Al-Hilali Complex for Ku//ait City r. a large mixed-use development A mult, purpose plaza, retail complex, boutique hotel and city club form a massive plinth, together with a public pla/ i and a low multi storey '-,r park -.tructu'/-with -I landscaped roof, forming a mini golf course This ' /»en-.,/», bav of facilities form', a distinctive setting for the 20-storey office tower fhe design solution that Yeang ha-- composed is toned upon an extensive 'Environmental Design Brief', providing all member-, of th»-design team consultants with a clear set of objectives A', with, ail of /r ang'', green skyscraper projects, the empha-,is is on iniegraV,r, o' .ill systems in order to establish an environmentally and ecologically responsive design, who.'- biocfimatic content and performance relate directly to the site in Kuwait The de-.ign is therefore envisioned both ,r, ,iri e/rtmplar of /eang's ecological architecture, and a-, an out'.tandir j; landmark in terms of urbanism and the city city club rel.il!

Alhilali Bank Office Tower

multi-storey carpark rooftop mini golf owner Kuwait Real Estate Company location Kuwait Oty latitude 29 3°N

nos of storeys 20 storeys + 1 mezannine floor date start -completion date -areas Gross area 32.044 sq m Nett area 24,755 sq m site area 13.000 sq m overal1

4.000 sq m for commercial complex plot ratio 1 2 46

design features • The ct ent One* .\r, to devnofi :>-.•

site to accommodate

• a commercial complex with three levels retail ma* and an office tower above

• a multi-storey carpark block

• surface car-park and a public garden

The strategy 1 to respond to the brief with a solution which wi* be biodimattcally and ecologically responsive to the vte The design is also to be recognisable landmark lot the area and serve as an example of a site specific design solution A unique design feature is the wrdged-shape landscaped root over the car-park that mounds up to the roof of the retail podium Air wefts are cut into this wedge to bring light and ventilation into the submerged car-parking block The design strategy and volutioni adopted are as follow»

• Separation of enclosed spaces and transitional spaces (being non-enckned or seml-encloved spaces which vary m enclosure depending on the seasons of the year)

The scheme has the following areas as transitional spaces

- the central plaza, which has an openable glass roof over that opens or shuts depending on the climatic conditions

- skycourts within the office towers

- semi-enclosed access passageway to the boutique hotel rooms

• Skycourts serve as buffer Jones between interior and exterior spaces Besides providing shading, they enable users to step out from the enclosed floor areas to directty experience and view the external environment

• in adapting the volar-path the tower complex is located on a west-east axis m order to reduce solar insulation on the longer sides of the tower Service corev are positioned to servr as solar buffers Windows areas are positioned to face the direction requmng the least solar insulation

• In the plaza and foodrourt areas are water features and planting which contribute to creating a cooler environment

• The west facade and east facades wilt have a double-skin flue wall as a ventilating space, with its volume increasing with height These flue waJH exhaust an as venbUbon through the facade construction and at the same time minimize solar heat gain

• Optimising of diurnal wind-rose by shaping of the tower floor plate and external walk for natural ventilation and coohng. thus reducing need tor mechanical, ventilation and air-cond<tiomig Service core areas f* lift lobbies -iaircaves toilets) are located on the periphery to recerve natural ventilation and natural sunlight

• Solar shading is provided by sun-shadwig drv«es cif perforated panels

• Narrow w«Mh of floor plates and use of dear window (lavs is adopted to reduce need for artificial lighting thus -educing lighting costs

• Vegetation on the facade and rooftops (over the car-park) balances the site s morgan* and organic composition and vtabAzes the mcm-dnmu

Kuwait City

Yeang's environmental design brief incorporates much of his green design theory, and provides a thorough, comprehensive basis for the achievement of a complex of sustainable intensive buildings, across the whole spectrum of design issues involved. This ranges from the general considerations of transitional spaces through semi-enclosed to enclosed spaces, related to the whole project, and the detailed analysis of building configuration and its relationship with the ambient environment and the resolution of this in. for example, the design of the office tower.

A major instance of transitional space underpins the design of the Central Plaza within the shopping complex. This space, intended for multi-seasonal activities and foodcourt includes major ramps for Peripheral pedestrian circulation The key element is an operable glass foof. a layered transparent covering, which opens or shuts depending on climatic conditions and the seasons of the year. For example, the roof is fully closed in hot summer months acting as a shading device, and open during other seasons It can also be opened at night, for heat flushing of the space.

multi-storey carpark rooftop mini golf signature tower urban space

north tower facade

south west tower facade level 18

Hue will with sun-shading for maximum solar protection at hot west facade level 17

level 13

level 11

level 9

level 6

level 4

level 3

level 2

on ice elevators/stairs level 19

east face is to have a double-layered due wall as a ventilating space level 15

solar shading throughout the east facade will provide sufficient protection against morning sun level 14

photovoltaic cells are located at south facade to maxlmlte collection of passive solar energy level 12

south tower facade

level 5

level 7

level 8

level 1(m)

signature tower urban space south west tower facade north tower facade level 18

Hue will with sun-shading for maximum solar protection at hot west facade level 17

north tower facade level 13

level 11

level 9

level 8

level 7

level 6

level 5

level 4

level 3

level 2

level 1(m)

on ice elevators/stairs level 19

east face is to have a double-layered due wall as a ventilating space level 15

solar shading throughout the east facade will provide sufficient protection against morning sun level 14

photovoltaic cells are located at south facade to maxlmlte collection of passive solar energy level 12

south tower facade

0 0

Post a comment