Info

Hence minimising the operational energy should be the first priority before considering embodied energy/CO.

Elemental results summary

Table 2 sums up the results from a more detailed design study These r'-suits show that Gamuda will lie toward the middle of th<- range of embodied energy/CO. performance The exercise was only undertaken to the shell and core design stag- and hence daU on fit-out and services has not been elaborated further than an initial estimate The principle way In which the design has been made more embodied energy/CO. efficient is by ensuring that the floor loading., are not over specified and are structurally efficient The extensive use of curtain walling is also beneficial due to the, relatively low mass compared to alternative forms of construction lessons learnt

Gamuda is an inherently high quality, high cost, high specification office development As a result, its embodied energy/CO. is likely to be higher than that for a more modest specification It is also a fairly high-tech building which is engineered for structural efficiency This allow, t to be a moderate mass building which is beneficial for embodied energy/COi Modest physical mass (good for embodied energy/CO.) can be achieved without compromising thermal mass This is because accessible thermal mass used for stabilising diurnal temperature fluctuations requrr. only about 75 mm thickness of concrete which is small compared to the thickness required Ior structural purposes the dream

The ultimate low embodied energy/CO. building might be constructed from a low (engineered) mass of mainly locally sourced natural and renewable materials (eg wood) The design would moderate the local climate without the need for external energy sources to always provide comfort, health and productivity for the users of the building The materials used would needi minimum of processing to make them suitable for construction and would not require tone or noxious materials and by product wastes from production

The constructed buildings would have a very long, flexible and adaptable life At the end cf their life, the materials would be reusable or recyclable locally with minimal processing en Alternatively, they may be useful as fuels for heating and electricity «generation without the release of toxic flue gases at the very least, demolition material should be inert and non-ton' for simple disposal.

Clearly practical buildings must be a compromise between these aspirations and all of the other functional, aesthetic, and physical requirements of the building and our state of kno* in being able to construct and operate them

Table 2 - elemental study of improved design

Gamuda HQ embodied embodied embodied ! embodied embodied embodied j summary results : measured energy energy CO* I energy energy CO"

! <m') (GJ prim) <GJ del) (kg CO I (GJ prtm) GJ del) Ik* cof) \

Substructure ¡11527 155405 98778 16795429 j 155405 98778 structural frame | 24481 226882 126659 23693701 = 242201 139343 24M^I"

Gamuda HQ embodied embodied embodied ! embodied embodied embodied j summary results : measured energy energy CO* I energy energy CO"

! <m') (GJ prim) <GJ del) (kg CO I (GJ prtm) GJ del) Ik* cof) \

Substructure ¡11527 155405 98778 16795429 j 155405 98778 structural frame | 24481 226882 126659 23693701 = 242201 139343 24M^I"

position of cross section cross section showing sun angle and sun-shading n of sun-shading facade sunpath latitude catwalk

• ' - itjndlng «y* lavtl critical sun angle for east and west facade 25

louvres location west ficade catwalk south east south-east facade

1250mm louvres e • 500mm t tlandlng eyp tpvcl critical sun angle for south-east & south-west facade 49'

south west south-west facade catwalk

»landing eyp level critical sun angle for north-east & north west facade 55"

north-west facade critical sun angle for south facade 70"

«uth lâuile gamuda

The Menara TA2 is seen as a related development for a residential and leisure assembly associated with the Menara TA1 office tower which stands on an adjacent linked site, within the Golden Triangle of Kuala Lumpur City, and in the immediate vicinity of the Petronas Towers.

Within Veang's range of tower forms, and in a basic generic sense, Menara TA2 and the MBF Tower in Penang share a fundamental typology that sets these projects apart. Both are residential developments with the main core of elevators and staircases within the centre of plan leaving the encircling periphery free to accommodate the residences. Both towers share the principle of natural ventilation throughout the central space supporting the occupied areas.

The Menara TA2 remains a project but its clear characteristics establish a definitive bioclimatic typeform //ith n an urban setting. The plan is composed of two interconnected, spatially separated, reversed L-form towers The towers compnse a oft wing with 6 metre ceiling height, and a standard wing with 3.1 metre ce^ng height. The condominium units in botr wings are a mixture of one and two bedroom units, and each one has unobstnC--outward views across KuaJa Lumpur at/

The space between the two towers as a vast central atrium. where the ce"': elevator and stair cores rise around a form of circulation that connects to encrr- * circulation bndges. giving level by ^ access to the sets of residential condom"~ ■ units. The openness of this central and the vertical separation of the tc*' y the corners enables a free air-to* * the atrium inducing natural ventil*v<* this also assists the condominiums " no unit requires mechamcaJ - | turn the placement of commo" vertically strategic locations thf°ui the building, further introduces ^ „

creates a sense of commufwty —

h« atrium, and generates a vertical urbanism

Kuala Lumpur, Malaysia

The vertical incidents of common facilities include a gymnasium, racquet dub and health spa with swimming pool, a main club house ,nd various skycourt garden voids, together with a high-level business center The roof level of the seven storey car-parkmg podium is expressed as a multipurpose park - an exercise space and a venue for social events at the heart of the tower assembly. Each of these facilities together with the separation gaps between the towers, and the nsmg atnum. develops interstitial air-flow, and equally these separation gaps and the translucent atnum roof provide natural light throughout the internal void.

The sense of amenity is enhanced by the exploitation of elevation and prospect - both the health spa, swimming pool and main club house lounge, restaurant and sky-terrace have potentially spectacular views over the surrounding city Equally the diagonal comer units, and end units of both towers have especially strong locatoons and command of the outward vistas over the city and beyond to the landscape.

It is possible to imagine, that particularly during the calmer moments of the tropical evening, with balcony terraces open to the wer living spaces and with all the communa' facilities in full-swing, the Potential of the hedonistic lifestyle poss,We ln a city such as Kuala Lumpur' c°uld be realised in this

In its sleek form and relaxed irrangement this proposition is much "We than a 'condo' - it is a residential mega-type of high quality that both offers the opportunity to celebrate the openness the climate Suggests and collectively 'orms a crucial element in Yeangs vision of the city, ,mbued with the release and Emulation of a vertical

"rtwnism. as a cultural

'orm owner TA Properties Sdn Bhd location The Golden Triangle, 1 . :

Kuala Lumpur, Malaysia latitude 3 2°N

nos of storeys 42 storeys (plus 2 basements) areas Total gross area 39,331 sq m Total nett area 30,746 sq m Total built up area 55,495 sq m plot ratio 1 6.5 design intentions and features

This mined condominium / service apartment tower is designed to incorporate all aspects of high-end residential lifestyle system Located within the Golden Triangle' and financial district, the tower was designed for a young corporate market

Included within the building features were fibre optic connection to every room, the digital business centre, indoor /

outdoor gym, railed multi-function sport parlt, members

'sky-dub', courtyard terraces and squash courts Units were split between single and mezzanine apartments with double-

height living room and full-height solar-protected glazing

• The form of the building was derived to allow maximum views across and surrounding jungle terrain while maintaining a naturally vented control atrium space and core The plan was split in two to allow cross as well as stack ventilation .

As a result, every room, toilet and kitchen in each apartment are naturally ventilated. Inside the atrium is column free planted corndors linking each unit to the lift lobby

0 0

Post a comment