Info

Kuala Lumpur, Malay

The project, essentially a high quality office tower, is both related in its form and response to two

-—<__<—l---1 major sets of criteria, as well as to the general agenda of the Yeang green skyscraper typology. The first response is to the important urban location of Kuala Lumpur's most prestigious city centre development, including the Petronas Twin Towers. The building form addresses collectively KLCC, KLCC Park and the Mandarin Oriental Hotel, and offers extensive vistas. Much of the site area at ground level has been formed into a major garden and includes both a grand entrance plaza and a pedestrian plaza with café and entertainment area. The intention is to extend the adjacent park concept and to give priority to occupants and visitors to the building.

The second response is both functional/programmatic and at the same time formally symbolic, resulting in a vertical tripartite composition, of plinth column and capital The plinth of four major floors includes a commercial banking hall and café facilities, grand entrance lobby and atrium, and together with a fifth level skycourt, function rooms, restaurant and club provides five levels interconnected by a rising grand ramp The column of open plan office space then forms the major element of the vertical mass. This assembly is concluded by a capital of four floors, which provides the headquarters for the client, with a rooftop garden that cascades through three floors, together with two eastern pavilions with panoramic vistas.

The bank logo appropriately signals its presence, mounted outboard of this crowning cluster of accommodation, with executive penthouse and pool.

The formal and symbolic idea is framed in Yeang's description: "... the three tiered building allows the tailoring of technology and environmental aspects for each zone while projecting the Feng Shui philosophical image of a healthy man with his feet firmly on the ground, full well-fed body and wise head held high. Standing with its strong back to the sun, which carries the solar ribs up and over the roof top garden to create a shaded 'hat' ..." '

What Yeang is referring to here is both the ecological form of the architecture and the implications of the distinctive imagery the building is intended to create as an innovative, inhabited landmark within the city.

Ken Yeang Waterlronl House'. Pro|ect Notes 2000

0 0

Post a comment