Info

ttiMiSî

composition shanghai armoury I tower

single tenant arrangement net leasable area = 82% typ. f|r.

double tenant arrangement net leasable area = 78% typ fir.

triple tenant arrangement net leasable area = 75°° typ.

Itiple tenant ingement „,.

offices ® periphery

small rooms open concept large rooms variation large rooms variation small rooms large rooms small rooms offices @ centre small rooms open concept large rooms variation large rooms variation small rooms single tenant arrangement net leasable area = 82% typ. f|r.

Itiple tenant ingement „,.

double tenant arrangement net leasable area = 78% typ fir.

triple tenant arrangement net leasable area = 75°° typ.

office configurations large rooms small rooms offices @ centre offices ® periphery skycouit iimilon vertical circulation

wnnltiPi nhlelii

Plllïllc »pu. f. / I..,(lin skycouit iimilon wnnltiPi nhlelii vertical circulation

Shah Alam, Malaysia

Within Ken Yeang's progressive development of projects for headquarters' facilities, offices and associated executive and training spaces, certain generic forms occur. The most obvious examples must include the enduring nature of Menara Mesiniaga. and transmuted - the design for the Shanghai Armoury Tower with its central atrium. Both of these are responsive cylindrical compositions which are capable of development into a series of related types, depending on the emphasis.

The Gamuda Headquarters is a subtle development of this lineage. Within the encirclement of a powerful ellipse arises the creation of an enormous external public space - a garden atrium. While the built version is some 10 storeys in height, the same essential ideas and organisation could apply to a skyscraper of 100 storeys, or more.

That is to say that the essential principles of a peripheral ring of occupied space, a naturally ventilated centre, and a light central roof structure are all elements of an archetype - a summary of a generic type within Yeang's emergent architectural enquiry.

Taken as it stands, the composition of the Gamuda Headquarters is essentially simple, geometrically pure and bioclimatic in its response. The main principles of orientation, shielding and the resultant plan composition are all inherited from the earlier models, but what is dramatically different here is the focused development of the inner atrium - on a grand scale - and the study of wind-flow pattern on both the elliptical atrium and the peripheral surround of accommodation, which includes landscaped skycourts, elevated garden terraces and roof gardens.

In designing the building to take advantage of prevailing winds, both the elliptical atrium and the elevated skycourts benefit from an environment where supportive air-flow sustains the occupants in a pleasant and beneficial manner. The heavy and appropriate emphasis on landscape as a major element of the project is further enhanced by the raising of the lower office floors some 12 metres above the ground plane. This sectional arrangement allows the central garden oasis of the elliptical atrium to flow into and unite with the water and tropical garden system which is prevalent throughout the business park setting.

The plan is an exemplar of major principles applied in a direct and simple parti: the major shielding service cores are situated at the hot east and west ends, whose external wall surface is minimised by the elliptical geometry. The long north and south faces are cut open by a slanting sliced bisection, which both opens the atrium, creating airflow and is crossed by breezeway bridges on both facades.

0 0

Post a comment