L 005

S,m<iarfy. the office tower incorporates a series of skycourts tranvtional spaces and m accord with Yeangs design principles to, buffer zones between interior and extenor spaces, which also p^y«* shading and locations for planted and landscaped terraces

The low-rise reU<l buildings incorporate a series of vertical shafts o' chimneys which permit air from the lower spaces to exhaust above the roof level - a system similar to the wind-towers' of the Dubai Towers project

What emerges overall is that Yeang is defining very clearly the -arge of space types within a massive construct, identifying those which benefit from passive pnnciples and then using a range of rreans to reduce energy consumption and provide sustainability to endosed serviced spaces

A Drirnç example of this integrated, concentrated design Twtfodotogy is evidenced in the enclosure options of the office tower and ts she and the adaptation of the building configuration to its locaJ environment, the Al-Hilali site being 29 30° north of the equator

The once tower is related to the solar-path, with the shaped -ian-form iocated on a west-east axis in order to reduce solar -oact on the longer sides of the tower. The key element of the ;ian is the near grouping of service cores - lifts, stairs and service spaces, on the southern side of the form, in order to act as a solar-buffer or shield-wall on the hot face. Each facade is considered in detail, m order to reduce solar-heat gain to the ntenors and to provide opportunities for fresh-air ventilation -oc-r as an acoustic barrier and to augment the expression of l'eang's green skyscraper aesthetic.

in this connection, both east and west facades incorporate a douDle layered flue-wall as a ventilating space, with a canted sectior whose volume increases with height. This arrangement e-<hausts air as ventilation through the facade construction, and at the same time minimises solar heat gain, together with external sun-shading devices. Yeang has then explored the detailed ventilation facilities these facades offer, including the Coanda effect, which produces a stable and draught-free air movement within the interior space, together with natural and night ventilation, "hich e/ploits temperature extremes. In addition, the flue-wall protects the building in summer by ventilation and in winter, in a dosed condition, as insulation.

•n contrast, the north facade of the tower is a full-height i^ed curtain-wall, and the protective south facade shield '"corporate* photo-voltaic cells to maximise the collection of Passive solar energy

The overall organic form of the tower is shaped to induce natural ventilation and cooling - a basic of sustainable design, "'thin, the tower floor-plans are marked by the inclusion of famps connecting the floor levels, in addition to the elevators,

*Hhout a four-floor-high penthouse and roof gardens cap ' * ''jrnf"'t of the north façade, with an oversailing helipad.

" ** °Vera" Performance agenda, Yeang has again applied - for"ter'a ernt:,0(i'ed energy assessment, low-energy operation bV ,he use of 'thin'-plan floor plates - which reduce lighting and optimise natural lighting, and the consideration recyding of materials

0 0

Post a comment