Design outcome and thermal environmental control systems

The final shape of this 'form looking for a function' (Dawson, 1996) is of an elongated, three-storey gallery on a north-south axis, on the eastern edge of a park (Figure 5.1). The nine three-storey research pavilions, with their flexible partitioning systems, are spaced out along the eastern edge of the gallery, while on the west side facing the park is a full-height, triangular cross-section, glazed arcade (Plate 6). The basement parking and services area extends over the full width of the arcade and gallery (Figure 5.2).

The building seeks to achieve a balance between the undoubted need for privacy (even secrecy) on the part of the research groups occupying the pavilions and the perceived need for a space (i.e. the arcade with its range of communal facilities) where the different groups would have the opportunity to interact with one another.

Thermal environmental control was achieved in both the pavilion/gallery spaces and in the arcade through a combination of active and passive systems, the Science Park project having elements from the full range. In what follows, the pavilion/gallery spaces will be described first, then the arcade, followed by some comments on the overall distribution system and controls and a brief note on the photovoltaic solar panel system installed on the roof.

Getting Started With Solar

Getting Started With Solar

Do we really want the one thing that gives us its resources unconditionally to suffer even more than it is suffering now? Nature, is a part of our being from the earliest human days. We respect Nature and it gives us its bounty, but in the recent past greedy money hungry corporations have made us all so destructive, so wasteful.

Get My Free Ebook


Post a comment