Frank Lloyd Wright Northome Floor Plans

Ij'i

SEfl

House for William hLWinslow, River Forest, Illinois, 1893-1Ö94

Perspective drawing

By today '5 standards the Wins low house is simple, noble and elegant, but in 1894 was so unusual Lhat ¡it Was the subject of neighborly ridicule, A number of features in this house are a marked departure from standards customary in 19th century residential architecture in the Midwest. The walls rise directly from a cast stone coping -which Wright termed * water-table* -and use a minimum amount of planting around the base of the building to emphasize the un ion of house and earth. Instead of the steeply pitched roofs pierced by tall, slim chimneys, the roof slopes gently down from a targe, generous chimney mass and projects out and over the second story windows. The windows themselves rise from sill to soffit, rather than stopping a foot or so below, and thus become openings in a screen, ratherthan holes in a wall. The materials are treated in a manner con-si stent with the: nature and color of each: cast concrete is left pure, pristine white1; golden Roman brick is golden Roman brick; the terracotta frieze on the second story wall surface is deep brown terracotta. This was in an era when brick was plastered, wood was painted, concrete was covered, etc. 1 n-side, the spaces are clearly defined, but flow from one to another on the ground floor, instead of being the customary collection of boxes within boxes. The woodwork is clean, simple, and natural, a minimum of tooling and Jathing rep facing overwrought carving and curlicues common at the time, "1 he whole has an understated elegant dignity previously unknown in that era of overstatement.

Aus heutiger Sicht strahlt das I iaus Winslow eine schlichle, noble Eleganz aus, im Jahre 1894 jedoch waresso ungewöhnlich, daß sich die Nachbarn mokierten. Verschiedene Merkmale bezeugen eine deutliche Abkehr von der Wohnhaus-Architektur, die im neunzehnten Jahrhundert im Mittieren Westen der USA üblich war. Die Außenmauern erheben sich direkt von einem Sockel aus Betonsteinen,den Wright »Wasserspiegel« nannte. Nur wenige Pflanzen umgeben den Bau, um die Einheit von Haus und Grund zu betonen, Anstatt des üblichen steilen Daches, das von einem hohen, dünnen Kamin durchstoßen wird, fällt das Dach von einem krärtigen Kamin aus sanft ab und ragt weit über die Fenster des ersten Stocks hinaus, Die Fenster selber reichen von der Brüstung bis zur Träui höhe, statt etwa dreißig Zentimeter tieler zu enden, wodurch sie nicht wie Löcher in einer Mauer, sondern wie Öffnungen in einer Fläche wirken. Die Bau Stoffe sind ihrem jeweiligen Cha-

Stabfes for William H. Winslow, River Forest, Illinois, 1893-1894

View

B. Harley Bradley House, Kankakee, Illinois, 1900

General view and elevation

Harley Bradley House Floor Plan

The Ladies' Home Journal, Warren Hickox, and Bradley houseswerebuilt about the same time, 1900. They all exhibit features and elements that have come to def i ne [he » pra i r i e house « - Th e openness and spatial flow so evident in the H tckox house is less obvious in the Bradley, But the Bradley house was certainly one oi the first in which Wright exercised total control overthe interior design as well as the exterior, including furnishings and carpets. He was not always ab le to persuade h is early clients to accept h is designs for furniture, other than what he planned as built-in pieces.

Die Häuser, die im Ladies' Home jou r-naivorgeste 111 wu rden, da s Wa rren-HEckox- und das Bradley-Haus, entstanden aile um die Jahrhundertwende. Gemeinsam sind ihnen die Grundzüge und Elemente, die das »Präriehaus« bestimmten. Die Offenheit und die fl ie-ßend ineinander übergehenden Räume, die beim Haus Hickox so klar zu erkennen sind, zeigt das Fiaus Bradley allerdings weniger deutlich. Aber der Auftrag für Bradley war einer der ersten, bei dem Wright auch die komplette Innenausstattung übernahm, einschließlich Möbel und Teppiche. Wohl wurden seine fest installierten Einbau ten auch von seinen frühen Bauherren akzeptiert, von seinen Möbelentwürfen konnte er sie jedoch nicht immer überzeugen.

Les maisons présentées dans le Ladies' Home Journd I a î nsi q uc les mai sons Warren H ickox et Bradley furent construites à Ea même époque, c'est-à-dire autour de 1900. Elles offrent toutes les traits distinctes et les éléments qu i finirent par caractériser la »Prairie House«. L'espace ouvert et fluide qui est si manifeste dans la maison Hickox, apparaît de façon moins évidente dans la maison Bradley, Toutefois, celle-ci fut certàîne-ment ['une des premières maisons, où Wright put contrôler totalement aussi bien l'aspect extérieur que l'agencement intérieur, y compris mobilier et tapis, Mtsàpartlesélémentsqu'i! prévoyait d'encastrer, il ne fut pas toujours capable de persuader ses premiers clients d'accepter ses projets de meubles.

Northome Wright Rieh User Frank Lloyd Wright

..'¡¡.'S -VfM; íV.Y:ÍPf'.vf?!®Wi¡V.L".w.

.. r-.r ••• . : - *_- -1 r 11 : - ■:• • :••: ■ ■:•

; IllilSfl npPPPPiipiiPIHPPIH^ ,v.-V =>:■ -Atv: V

.. r-.r ••• . : - *_- -1 r 11 : - ■:• • :••: ■ ■:•

..'¡¡.'S -VfM; íV.Y:ÍPf'.vf?!®Wi¡V.L".w.

Susan Lawrence Dana House, Springfield, Illinois ft 899-1900

Street view

Northome Wright

Susan Lawrence Dana House, Springfield, Illinois, 1899-1900

Elevations, sections and first floor plan n '. :

Col Frank Hecker House Floor Plan

■ » ■ ■■ ■ "V - - i r r "E ar----------- " — " •: rjrn^

. iftf^i

1 ■"■ - ■bUiJ.^..' . .r j . si Ifcj rV" «v»V.-V-r"-i-'1^ i

1 ■"■ - ■bUiJ.^..' . .r j . si Ifcj rV" «v»V.-V-r"-i-'1^ i

EBK5G1

The Dana house is an exampteofa large, spacious home for a client who wanted a residence in which to house a fine art col lection as welt as allow for elaborate entertaining. This commission, builtofa beautiful grey Roman brick, was one such as rarely comes to a young architect: everything in the building was designed by Wright-all the furn ishings, free standing and builj-in. The Itghting fixtures, lamps and stained glass are notably the most lavish ever done by Wright, The use of stained glass i n many ways fu nclioned as casement draperies, of which there were none: light is allowed in, through a diffusion of delicate colors and patterns, but the passer-by is hard-pressed to see into the building. The main residence is connected to a larger studio gallery, two stories high, for parties, social events, exhibitions and gatherings.

Was this article helpful?

+1 0

Post a comment