GLS Landscape Architecture

awards

2006 Honor Award, Professional Design Awards,

American Society of Landscape Architecture; 2006 Honor Award, Professional Design Awards Northern California Chapter, American Society of Landscape Architecture.

OVERVIEW: Completed in April of 2005, this $130,000,000 (hard and soft cost) block student housing project for U.C. Berkeley consists of the demolition of two Dining Halls to make way for the addition of four new dormitory buildings housir: students. Located 1 block from the south edge of campus and across the street the University Art Museum, each city block site has 4 existing 10-story dormite originally designed by John Carl Warnecke Architects with Lawrence Halprin in I This Architect/Landscape Architect worked with the University to preserve a nu of original stone walls, terraces and concrete canopies from the original work. : together old and new to resolve grade changes at the perimeter of the new plaz-surrounding streets, when wiping the site clean would have been expedient. Co-Avenue, previously closed to pedestrians for the entire block, has become the major entrance to the site.

DESIGN PARAMETERS: Approximately 1/2 of the site work is on top of stru remaining from the demolished 1959 Dining Halls, and some plaza areas cot : support loading. There is approximately 23 ft(7 m) of grade change on each s * that circulation had to be re-conceptualized for accessibility. Formal constraints imposed by site utilities, which had been renovated twice before as part of access, and seismic improvements. The project proceeded on a fast track schedule v. -early and late working drawing package proceeding simultaneously. The site compc took 2-Vi years from design start to completion of construction, and was implex e while students continued to live in the existing 8 dormitory buildings.

DESIGN CONCEPTS: Nicknamed "The Bowtie" by the University, the pan integrates and expresses the imperatives of University program, sun an accessibility and site circulation. Central to this geometry was the underlying : of complex infrastructure, both from surrounding streets and the basements be"-Conceptually and pragmatically, the design efficiently integrates infrastrtc

Aerial Photo. The site consists of two city blocks of new and existing dormitory housing adjacent to the University of California Berkeley. The view is looking north to the campanile and College of Environmental Design at the heart of the campus, and to San Francisco Bay.

r and landscape in plan and section. The bowtie concept is expressed in macr 2 galvanized steel bike shelters with integral stage and wood benches Wm ircs each other across the plan intersection of the bowtie. Metal roofs, whose *: :rie angles on the ground plane, sectionally reinforce the bowtie form, wrtc^ r . as seen from the rooms above, providing volumetric variation to a potentially zisi i Gently sloping planes, or tilted terraces, eliminate the need for dedicated fc^r : ?> ramps at all 10 sidewalk entries. Dedicated ramps at existing buildings "z ified and 8 of the 16 were removed altogether by design. Sloping, south luy - ~s encourage passive use, and concrete planter walls slope to allow greater •k»:: • for trees over basement columns. To reinforce the sectional idea of ramping - r plan has gently skewed lines that avoid obstructions, enlarge lawn areas, m structural columns below and remnants of an elevator shaft that allow

- :rees on the structure. This serves to unify the site with a formal language ^r v _ ses on spatial and sectional volumes, defined through the use of a sculpted • : plane, with diaphanous plantings and structures.

Aerial Photo. The site consists of two city blocks of new and existing dormitory housing adjacent to the University of California Berkeley. The view is looking north to the campanile and College of Environmental Design at the heart of the campus, and to San Francisco Bay.

Watercolor Design Development Plan. The plan was blessed by historic preservationists as compatible with 1950s buildings, approved by the University, and informally dubbed "the bowtie" by University officials. The seating platforms inspired by the Aalto vase, and the eastern bicycle structure were subsequently removed due to structural loading constraints. There are four new entry courts per site with trees, grates and pavers. Large trees are on grade or on top of basement columns, while lawns, shrubs and large pavers are on structure.

1 New Building

2 Existing Building

3 Courtyard Over Structure (Bow Tie)

4 Connection to Neighborhood

5 Bicycle Shelter

6 Lawn

7 Plaza Ramp

DURANT AVt (UNIT 1W HASTE ST (UNIT ?)

'. in materials and finishes was addressed by further unifying the complicated a ih a monochromatic palette of warm grey and tan tones. Galvanized steel and - t roofs for bike shelters, lights, furnishings and rails, sandblasted concrete • : ?.nd walls, unit pavers on sand, silver weathered Alaskan yellow cedar, and m aboard of pedestal pavers sets off the brightly colored and highly textured ;s and plant materials, while tying in with the corrugated metal and concrete .'-". e The bike shelters, too big to "mitigate" have become the central feature e c aza, and with the bamboo filled, sunken lightcourts, are glowing lanterns at

.has been to create a place of simplicity and serenity that is available for as a refuge from academic pressures and the urban setting.

5 Bicycle Shelter

6 Lawn

7 Plaza Ramp

DURANT AVt (UNIT 1W HASTE ST (UNIT ?)

Rpg Cave Map
CMANNING WAV <UN1T I)/ DWffiMT WAV (UNIT

m . 3 with Sunbathers. Two new nones have been added on mo ■ a .v^ich previously consisted of a : - .-.heel plan housing block of 10 w* : - towers, originally designed ri\ jcrr 'y Warnecke and Lawrence - - '959 The central dining hall has few teff=c :hed to make way for the new space. The design responds to $ of sunlight, and corresponding ir T>e space by students.

r /.: * from Existing Dormitory with ; * -edwoods. The redwoods complete " e 3r each end. and mediate between *: * j story dormitories. Lawn and -; : aises are on the northern sunny side e bamboo, maples, azaleas and i are on the shady side.

— ;ec Steel Site Furnishings with

\ of Plant Materials. Light poles, inters, mechanical equipment, : pavers and concrete walls are MiP'i T?maiic, against which are close 3'a textured grasses, honey locust, magnolias in background on top of vt columns.

tf with Bicycle Shelter & Stage as andscape. partially on structure and varied; and contrasts with steel light poles/bike shelters/ equipment, with concrete walls £*oestal pavers, that are unified by grey tones.

Unit 2 with Bicycle Shed. Cherry Trees. & Chiller Equipment. The planting accommodates three distinctive zones: the sunniest area is lawn, the intermediate half-sun areas are flowering cherry trees, and the shadiest areas are maples, azaleas and ferns.

Unit 1 Plaza with Preserved Stone Walls from 1959 Lawrence Halprin Design. View across plaza showing mechanical infrastructure composed and incorporated into landscape as an integral component, with materials matching other site furnishings. Clump grasses, less susceptible to damage from trampling, and sloping lawns that encourage passive use. are used in sun areas

Bcytie Sfied with Seating and Chiller :: *: facing south are used in the rjxrxs as beaches" following classes, f^pfc 12130 5 cm) soil over styrofoam fill. • :c e ir bamboo filled lightwell 15

^ ... : Stage, Sloping Lawn. & Guardrail, arc i-r^es with prominent night lighting the bicycle shelters (designed by St.* so T^at they are usable and perform

^ ... : Stage, Sloping Lawn. & Guardrail, arc i-r^es with prominent night lighting the bicycle shelters (designed by St.* so T^at they are usable and perform

client

University of CaSfornia. Berkeley location Berkeley, California completion

April 2005

other key consultants

MtiitectSiEshenck, Homsey, Dodge and Davis Architects;

Campus Landscape Architects & Architects Capital Projects;

Structural Engineers"Rutherford and Chetene; L ghting Design: Auerbach & Glasow; General Contracter Rudolph and Sletten. Landscape Contractor:Valley Crest, photography Patrik Argast. DxteCarllb

Was this article helpful?

0 0
Homeowners Guide To Landscaping

Homeowners Guide To Landscaping

How would you like to save a ton of money and increase the value of your home by as much as thirty percent! If your homes landscape is designed properly it will be a source of enjoyment for your entire family, it will enhance your community and add to the resale value of your property. Landscape design involves much more than placing trees, shrubs and other plants on the property. It is an art which deals with conscious arrangement or organization of outdoor space for human satisfaction and enjoyment.

Get My Free Ebook


Post a comment