NASA Astronaut Quarantine Facility

The Office of James Burnett

The NASA Astronaut Quarantine Facility, located at the Lyndon B. Johnsc Center in Houston, Texas, is used to assimilate astronauts to the cor a space and earth prior to and after flights into space.

In addition to creating pleasant outdoor spaces where family mem: astronauts can congregate, a major component of the project was to LEED status. The LEED (Leadership in Energy and Environmental Des ; is given to those buildings and landscapes in the United States rai national standard for developing high-performance, sustainable deve The LEED requirement to remove excess water from the site was used as opportunity. Within sight of the building are circular detentions ponds * interesting native plants to absorb run off water and reduce maimer* irrigation requirements. The ponds are attractive and function as desi Trees are planted in a random layout in order to create a more natural e~. for recovering astronauts.

\ The program for the NASA Astronaut Quarantine Facility called for detention basins, a hardy landscape, and a contemplative outdoor gathering space for astronauts and their families Native grasses are used throughout the site Their flowing foliage creates movement in the landscape and evokes a meadow-like atmosphere.

T The detention basin is surrounded by the striking red retaining wall and supports a raised Ipe© deck with shade trees and seating.

1/ Landscape plan.

<— The juxtaposition of the lush green landscape, the red wall and pure white limestone cap bench creates a vibrant and welcoming space. The deck curb edge, metal accents, and limestone rock bed for the bench add a sophisticated finishing touch to the project.

Was this article helpful?

0 0

Post a comment