Info

using architecture as a means of developing a new cultural/political consciousness of openness. Rousseau. Condorcet and Kropotkin also come immediately to mind as providing many of the political organizational principles of the project. Closer to practice, during the post-war period André Lurçat had successfully introduced user participation into the design process in his pioneering work for Maubeuge in France in the late 1940s.

In addition, the appearance of the building, the 'organic' elements of the interior, the disordered' elements of the facade (occasionally generated by drawing cards from a pack at random), the earth and the vegetation-like textures, the 'non-finito' configurations, are reminiscent of another architect with strong political commitment of the 1900s: Victor Horta. As Horta's famous Maison du Peuple

Architoctonburo Herman Hertzberger b.v. CENTRAAL BEHEER OFFICE BUILDING

(Apeldoorn. Holland) 1968-72

Centraal Beheer Parking Lot

Despite their professed universality. Kroll's ideas about participatory architecture were mostly suited to residential facilities (pp. 44-47. 92-95). In his offices for the Centraal Beheer. an experienced and sophisticated insurance company, Herman Hertzberger focused on the problem of designing a workplace for white collar workers of the post-Spring '68 era. He attempted to satisfy popu list aspirations in an architecture that would serve the needs and aspirations of a younger generation, creating a new relationship between professionals and their clients, authorities and their subjects, managers and employees.

What Kroll did in de-institutionalizing a university facility (pp. 44-47). Hertzbergerdid with regard to the workplace; like Kroll. he was in search not only of a new building type, but also of a new design method. Like Kroll. he had to answer new questions about the hierarchi-zation of public/private realms for contemporary users of architecture. Hertzberger and Kroll also shared several precedents: the idea of a dual spatial system dividing the plan of a building into two standard types of units, 'servant' and 'served', which goes back to Louis Kahn.

The infrastructure of Centraal Beheer differs in many respects from that of the Medical Faculty of the University of Louvam. The servicing units are more multi functional, coordinating support, duct and circulation functions. The Centraal Beheer is also more structured and more structuring of the functions and people it contains. The 'plastic' manipulation of the seivice elements in Louvain and their accommodation is absent here. Its U-shaped bearing elements are standard in shape, size and in their spacing, which is specified by a standard grid; their only freedom is in their orientation, the direction their open side faces. Yet a remarkably rich variety of patterns emerges out of the combinations of facing, each resulting in a flexible system of servicing. A similar 'combinatorics' of standard furniture arrangement within the working cells provides a very rich repertory for organizing equipment and individuals and associating them in space around common productive tasks.

(Top) Isometric section of the Contraal Boheor building

(Above) View of the exterior

Northern Architecture

Ab««« l Inlaraal light ««II .nd Iriebt) Éllllll

CENÎRAAl RCHCCR OFFICE BUILDING 49

Architecture Column Grid

(Top) Plan of the third floor

(Above) Aerial view of the roof terraces

The system is open' in the sense that there are no other dividing partitions besides the vertical servicing elements to Interrupt the continuity of the plan, or to prevent the project from growing. The vertical elements are alio cated accumulating cells of work space forming. by implication, a public 'street', like a spine, or like the spaces defined spontaneously by individual blocks of buildings in a Mediterranean vernacular landscape, as if without a strict geometrical ordering plan.

The idea of such a central space operating not only for circulation and lighting purposes, but also as a collective representation of identity and of community, has precedents. Best known is Frank Lloyd Wright's Larkin Building (1904-05). But the 'de-institutional'. improvised appearance of this space and the programmatic vision inspiring it is certainly a unique invention of Hertzbergers.

Although the internal organization of the building has been thought out in great detail, its external appearance seems to have been left to emerge spontaneously out of internal concerns. The building does not acknowledge its surroundings which, one has to admit, are characterless. As a result, the skyline of its volume and the profile of its facade are imageless. While every effort has been made to identify a hierarchy of intimacy inside the facility, there is no indication of a transition between public and private territory as one enters the building. There is no representation of an 'urban' face on the outside of the building, the result perhaps of a polemical attitude against institutional, traditional architecture that insists on a separation of domains, private versus public, rather than negligence. If Centraal Beheer. however, presents no notable icon of the emerging fabric, it does offer an evocative climax of the interior spaces, which, without using any of the characteristics of institutional corporation lobbies, succeeds in giving not only legitimacy but also joy to the abstract idea of 'street contact' as put into action in the workplace of 1972.

Centraal Beheer's open workplace arrangement was a short-lived prototype, characteristic of the May '68 social experiments. Yet it has had a lasting impact. Not only has it enriched the thesaurus of similar architectural precedents of workplace and collective space in general, it represents uniquely the desires and aspirations of a generation.

(Top) Plan of the third floor

(Above) Aerial view of the roof terraces

(Opposite) Looking down into tho building's interior

Muralla Roja Interior

Ricardo Boflll Taller de Arquitectura LA MURALLA ROJA

(Alicante. Spain) 1969-72

The Muralia Roja. or Red Wall, forms part of the large tourist complex on the Costa Blanca near Alicante, in Catalonia. Other buildings in the complex include Plexus. Xanadu and El Amphitheatro. all designed by Ricardo Bofill. In the latter cases. Boflll tried to incorporate regional elements, but in La Muralla Roja. he claimed to be 'breaking with the post-Renais-sance tradition of the separation of the private and public' divisions In living quarters and to be reviving the 'Mediterranean tradition of the Casbah'. There is. however, more to this project than such declared programmatic intentions, and this is what sets it apart from the rest of the complex and gives it special distinction.

This building expresses a strangeness that is perhaps subliminal, but nevertheless great and even perhaps ultimately subversive. Its effect is to increase one's awareness of the artificiality and. Indeed, absurdity of architecture and, by extension, of the functions that take place within it. In the Muralla Roja, colour plays the most important role in creating this effect. Here, in contrast to those buildings which are inspired by 'popular, native' forms integrated into their context. Bofill applied bright shades of red to the exterior, thus accentuating Its contrast with the landscape. He then used different mixtures of blue for the interior, such as indigo, violet and pink, because of the illusory fusion that they form with the sky. The route through the building was designed specifically to heighten the sense of unreality. As one walks through its patios, one has the additional 'sensation of crossing a labyrinth' - which is simply 'an assemblage of concave and convex volumes generated by a predetermined geometrical spatial structure".

At the end of the 1960s, there was a tendency to de-institutionalize public space by de-aestheticizing it: Herman Hertzberger's

Centraal Beheer (1968-72, pp. 48-51) is an obvious example of this strategy applied to the workplace. At the Muralla Roja. Bofill aimed at the same objective but chose the extreme ! opposite design strategy - over-aestheticizing. | Ornament, colour and spatial articulation are greatly emphasized, indeed exaggerated. In j the same way that the film La Grande Boulle \ (Marco Ferreri, 1973) offered a critique of ' consumer culture by presenting scenes of j over-consumption, so in the Muralla Roja j consumerist values are subverted by awaken j ing in people a consciousness of their con j formism. Bofill comments on the seductive power of design objects by making then | over-voluptuous.

Whatever its political message, the Muralla I Roja is one of the rare, and certainly mosi j successful, examples of the application of j paint to architecture In Europe since the ! Second World War.

(Oppoftit*. abo«« l«ft and rtftht) Q«n«ral plan and a typical fio«» pía««

lOppoftM«, balo«* l«ft) Rooftop MtiMiUf pool (Bolow) Exterior «i*«

(Bottom l«tt and rt*M) Intarior courl; dotall of the compoftltion of tfca facad«

Studio Arquitectos PER (Clotet & Tusquets) BELVEDERE GEORQINA

(Gerona, Spain) 1972

This small residence replicates a Renaissance j belvedere, a look-out tower over a landscape ] Disconcertingly, on its roof under a pergo; | stands a parked car. Unexpected comb, j nations of different elements, each with its I own references and evocative power, give it a ] dream like, 'magical real' quality.

'It was hard for us to imagine a very smai I isolated house in this landscape." these young architects wrote at the time. 'Those lit« houses, with elements of great villas at a reduced scale, are usually a mess. We thougm it would be more fruitful to use a different object whose proper scale could be maintained and to adapt it to the function of a house.

'Wc admired the agreeable way in which] some historical architectures had fitted boilings with their own personality into the lartt j scape without having to resort to a masquerade. The simple geometrical and round forms of pavilions, rotundas and belvederes were the best ones we could think of.

(Opposite, top) The rooftop terrace with Its parked car

(Opposite, left) The colonnade seen from the ground floor

(Opposite, right) The house within its landscape

(Above) Plans for (left to right) the ground floor; the terrace with the parked car; the roof

"We decided to exploit as much as we could this intuitive image, not only in relation to the overall volumetric appearance, but also to the anecdotal details that would reinforce it and that were already present in many classical-inspired popular Catalan buildings.

"To insert a functional house into a Palladian belvedere seemed to us like something that would generate a still stranger superimposi tion. Looking at these photographs we are reminded of the much more beautiful Neo classical pergolas, and of the no less ridiculous 40 square-metre houses.*

The elements are unquestionably regional, the aura of the work overtly Catalonian and Mediterranean. Nevertheless, the composition transcends the merely folkloristic. regional aspect of the elements by using them in arresting, novel ways. But there is another value in the work, its function as a kind of analogy. It seems that the building says that belvederes are car parks, or rather, in a more cynical mode, parking lots are the belvederes of our time. This forces us to reconsider our stereotypes of both and consequently to reconsider stereotypes in general. By its inventive ness, Belvedere Georgina fired an appetite for inventive thinking at a moment when too many clichés appeared to have been accumulating in Spain, but also in Europe. In the words of the Spanish architectural critic Anton Capitel. Belvedere Georgina became 'one of the most powerful and significant - it may even be said one of the earliest - images, and one which seemed most clearly to trigger a new way of thinking and acting'. Its great appeal, to quote the psychologist and philosopher Jerome Bruner on the cognitive function of literature as art. was to open 'us to dilemmas, to the hypothetical, to the range of the possible', protecting us from 'the boredom induced by empty ideas pretentiously paraded'.

Aldo Rossi

+1 0

Post a comment