Royal Technical University Sports Centre Stockholm

Johansson & Lippling

Subject | The Royal Technical University in Stockholm took an unconventional approach for its new sports centre. In 1991 the university promoted a competition to design a new sports centre among the students of the Faculty of Architecture. It was a daring experiment with various goals: better communication between the Faculties of Architecture and Structural Engineering, practical experience during the course of study and the hope of reduced planning costs. Lars Johansson and Mikael Uppling, students in their final semester, were awarded first prize and entrusted with the further development of the project. In the September following completion of their studies they founded the Company Johansson & Uppling Arkitekter AB and were appointed by the Swedish Ministry of Public Works to prepare drawings and specifications for a general contractor-type contract. In the following December Hallstrom & Nisses Byggnads AB were appointed as contractor and from that point onwards the architects continued preparing the construction documentation on behalf of this contractor. One year later, in December 1992, the sports centre was already complete. The sports centre was widely published which attests to the fact that this experiment, with its very young architectural team, was a success.

Design | The site was on the edge of an area of gently undulating mixed woodland with intervening lawns used by the students and university staff for relaxation, walking and jogging. This was to be the location for the new sports centre with a 42 x 22 m playing area for all types of ball games, gymnastics, other sports and competitions, together with the associated ancillary facilities. The architects created two simple structures: the sports hall itself, with a pitched roof, and a two-storey block containing the ancillary facilities, with a monopitch roof, along one side of the hall. The two structures are offset, thereby creating an internal angle at the south end which provides an obvious entrance area. A simple solution was achieved by exploiting the natural slope of the site, providing a spacious entrance to the balcony and changing rooms above and a separate entrance below to the offices, sports instructors' accommodation, medical facilities and services. The upper level offers an unrestricted view of the hall, which is linked

Location

Royal Technical University, Brinellvägen 5, Stockholm, Sweden

Client

Royal Technical University Stockholm represented by the Byggnadsstylrelsen, formerly the Swedish Government Department for Public Works.

Architect

Johansson & Uppling Arkitekter AB, Stockholm Assistant Stefan Nyberg

Structural Engineer Tyrens

Project Engineer Häkoan Persson

General Contractor Hallström & Nisses Byggnads AB (now PEAB Entre-prenad AB), Stockholm

Date of Completion 1992

Costs

The whole centre cost about 18 million Swedish Kronor.

lary block; only the roof arid the cladding are timber. On the hall side the hall col umns are supported on the concrete floor slab over the lower level. On the right, concrete floor slab over the lower level. On the right,

6 | South-east gable, scale 1:200. Structural drawing showing wind bracing of 15 mm diameter steel ties.

visually with the landscape outside by means of a continuous row of windows beginning without a spandrel at floor level.

The external appearance too underlines the simple clarity of the two offset structures. The whole surface of the hall is clad with black-scumbled, horizontal pine planks, even above the row of windows. In contrast, the ancillary building is clad with vertical timber planking, also with a black scumble, which is given extra depth by way of additional vertical battens. Window and door frames are painted in bold colours, energizing the ancillary block and lending the whole building an agreeable scale.

Structure | The hall is constructed entirely from timber while the ancillary block is actually a masonry structure with reinforced concrete columns and floors, timber only being used for the cladding. Therefore, this building is not discussed in detail here.

The main loadbearing members for the hall consist of 225 x 165 mm glulam columns at 4.80 m centres which support the 630 x 165 mm glulam roof beams, approx. 22.50 m long. The columns stand on concrete foundations and only on the south-west side are they founded 3 m higher on the reinforced concrete floor slab of the ancillary building. The roof beams are butt-jointed in the centre at the ridge and have steel cable ties on both sides between the supports to take out the horizontal thrust of the roof beams. Therefore, the columns do not need to accommodate any additional horizontal forces from the roof construction. One nailing plate, 330 x 140 x 5 mm, is fixed to each side at the ridge joint. The gable wall frames consist of 270 x 165 mm posts (270 x 140 mm at the corners) which divide the gable end into five bays and carry the 225 x 115 mm head plate for supporting the ends of the roof purlins.

From a structural point of view, the hall columns are hinged. Therefore, bracing has to be provided in the form of 15 mm diameter steel ties placed diagonally in the end bays of the longitudinal facades. However, this is not incorporated as X-bracing but rather as ties in opposing directions in the end bays of each wall. As the tops of the bays between the columns are not closed off with a structural member, the wall elements must transfer any thrusts which occur here. The situation is similar for the gable ends except that here a head plate is provided at the top and each diagonal bracing tie crosses two bays.

The roof covering is supported on 180 x go mm glulam purlins fixed to the roof beams at 2.40 m centres. The roof covering itself is comprised of so-called "T-roof elements"-cement-bound wood-wool material in 2400 x 600 x 150 mm panels reinforced with 80 mm diameter fir dowels at 300 mm centres -, a Swedish product from Tepro Byggmaterial AB. Laid on top of these are "T-sandwich" panels -foamed plastic panels 100 mm thick with a covering of 20 mm lightweight woodwool sheets on top. Two layers of roofing felt provide the waterproofing. According to the manufacturer, this roof construction does not require a separate vapour barrier because the foamed plastic panels do not have open pores and are thus sufficiently impermeable. Only in cases of high accumulations of condensation water should a vapour barrier be included beneath the "T-sandwich" panels. Owing to the materials used, the loadbearing "T-roof elements" possess good acoustic and moisture-control properties, particularly necessary for sports applications. The roof overhangs 1100 mm on all sides but this overhang only consists of a 25-mm-thick layer of plywood. This is supported by a "Tassar" construction, i.e. cantilevered 95 x 70 mm timber rafters at 600 mm centres which are fixed to the first two purlins.

The external walls are prefabricated in bay widths and then attached to the columns. They comprise a 190 x 50 mm timber frame with a 13 mm waterproof-

0 0

Post a comment